psycholoog Terneuzen; hulp bij angst, behandeling bij depressie; behandeling bij burn-out Zeeland;  traumaproblematiek; schematherapie;
 

Therapie in Terneuzen

Gedachten en ervaringen bepalen grotendeels uw (onderbewuste) gevoel. Sommige van die herinneringen en denkbeelden geven direct een onrustig en ongelukkig gevoel, maar anderen kunnen later uit het diepste van het hart zonder aankondiging voelbaar worden. Een psychotherapeut helpt u, uw klacht op eigen kracht te overwinnen.

De aanpak die het beste bij u past

Psychologenpraktijk Maarten Penne biedt individuele behandelingen voor jongvolwassenen, volwassenen en ouderen. Als psycholoog heb ik me gespecialiseerd in behandeling van angsten, paniek, trauma ( PTSS), depressies, chronische stress en burnout, maar ook behandel ik rouwproblematiek en onbegrepen lichamelijke klachten en identiteitsproblemen. Ieder individu is anders. Ik kijk naar de aanpak die het beste bij u past. U kunt bij mij verschillende therapieën volgen zoals:

 

Naast de verschillende behandelvormen die in de praktijk worden toegepast, zal ik, wanneer de problematiek daar aanleiding toe geeft, psychodiagnostisch- of persoonlijkheidsonderzoek doen. Als ik u niet helpen kan, verwijs ik u door naar een collega die zich gespecialiseerd heeft in uw klacht.

Cognitieve gedragstherapie

Eén van de belangrijkste werkwijzen die ik toepas is de cognitieve gedragstherapie. Uit onderzoeken blijkt dat dit een zeer effectieve vorm van therapie is bij diverse klachten. De cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat gedachten de oorzaak zijn van klachten. Deze gedachten ontstaan vaak ongemerkt en bestaan al zo lang dat ze een soort gewoonte zijn geworden. Ze worden ‘een bril’ waarmee u uzelf en de wereld bekijkt.

 

De behandeling

Tijdens de behandeling worden deze gedachten opgespoord en wordt getracht deze gewoonte, de disfunctionele gedachten, te doorbreken. Bij deze vorm van behandeling werken therapeut en cliënt samen om de problemen in kaart te brengen, te analyseren en aan te pakken. Vaak ook met behulp van huiswerkopdrachten.

Schematherapie

Bij schematherapie spelen gevoelens een centrale rol. Ervaringen uit je jeugd – met name de manier waarop jouw opvoeders met je omgingen  - hebben een grote invloed op jouw gevoelsleven als volwassenen. Als je als kind bijvoorbeeld vaak werd afgewezen en voor gek bent gezet vanwege je uiterlijk of dat je vaak bent uitgelachen, dan is de kans groot dat je je minderwaardig bent gaan voelen en je voor jezelf schaamt. Het kan zijn dat je je daardoor terugtrekt uit gezelschap en dat je je onopvallend gaat gedragen of juist erg snel agressief reageert als mensen iets over je zeggen.

Begrip

Schematherapie richt zich op het begrijpen hoe deze problemen ooit zijn ontstaan, waarom je je op een bepaalde manier gedraagt en waarom je je vaak zo slecht voelt. En uiteraard richt schematherapie zich op het veranderen van je gevoel en je gedrag , zodat je je gelukkiger zult worden en meer jezelf kunt zijn.

EMDR

Het is mogelijk om bij mij EMDR sessies te volgen. Dit is een behandelmethode, gericht op het beter verwerken van traumatische herinneringen,  bijvoorbeeld een PTSS ( post traumatische stress stoornis) . Maar ook bij angsten, fobieën, bepaalde pijnklachten , of een negatief zelfbeeld kan EMDR worden ingezet. Meer informatie hierover vindt u onder meer op www.emdr.nl

r