Er zijn een aantal praktische zaken waar u rekening mee moet houden wanneer u in therapie gaat, zoals uw eigen risico bij uw zorgverzekering, de wachttijden, en het afzeggen of niet nakomen van afspraken.
Naast in acht nemen van de algemene richtlijnen van het RIVM (zoals 1,5 meter afstand en hygiëne maatregelen) betekent dit dat behandelaar samen met de cliënt beslist of zij face-to-face dan wel online contact hebben. Face-to-face contact heeft daarbij de voorkeur, maar online contact bijvoorbeeld via beeldbellen met een veilige verbinding kan een goed alternatief bieden.
In 2022 is het totale eigen risico voor de zorgverzekering minimaal € 385,00; indien u zelf vrijwillig gekozen hebt voor een hoger eigen risico in het basispakket dan is dit eigen risico hoger.
Verplicht eigen risico
Wanneer u een GZ-psycholoog, klinisch psycholoog of psychotherapeut bezoekt, die werkzaam is in de Basis-GGZ (BGGZ) of Specialistische GGZ (SGGZ), zal eerst het eigen risico aangesproken worden.
Zodra het eigen risico verbruikt is (bijvoorbeeld door consulten bij een psycholoog, een fysiotherapeut of door andere medische behandelingen) worden de overige kosten vergoed door de zorgverzekering. Iedereen die 18 jaar en ouder is, betaalt een verplicht eigen risico aan de zorgverzekering. Dat betekent dat u in 2022 minimaal de eerste € 385,00 van zorg uit het basispakket zelf betaalt. De kosten van onder andere een bezoek aan de huisarts en een bezoek aan een POH-GGZ (praktijkondersteuner GGZ in de huisartsenpraktijk), worden niet vanuit het eigen risico betaald, maar worden direct uit de basisverzekering vergoed. Verdere details over het eigen risico kunt u vinden in uw zorgverzekeringspolis, of door contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.
Aanmeldingen stop
Vanwege de oplopende wachttijd - voordat u kunt starten met een intake - geldt er voor de praktijk een aanmeldingen stop.
Ik neem voorlopig geen nieuwe cliënten in behandeling .
Informeert u bij collega psychologen of zij ruimte hebben, of neem anders contact op met uw zorgverzekeraar voor wachtlijstbemiddeling.
Door een wettelijke maatregel is het de psychologenpraktijk niet meer toegestaan een niet-nagekomen afspraak in rekening te brengen bij uw zorgverzekeraar. In dezelfde maatregel is geregeld dat de praktijk voor een niet-nagekomen afspraak een tarief in rekening mag brengen dat ongeveer gelijk is aan een behandelconsult (1nP hanteert hiervoor een vast standaardtarief).
Als u uw afspraak om welke reden dan ook moet afzeggen, doe dat dan ruim van tevoren, maar minimaal 24 uur voor de feitelijk gemaakte afspraak via sms, e-mail of telefoon. Dan kunnen wij de voor u gereserveerde tijd nog invullen met een andere cliënt.
Als u binnen 24 uur voor de behandeling annuleert of de afspraak niet nakomt, wordt deze altijd aan u doorberekend. De nota kunt u niet declareren bij uw zorgverzekeraar.
Indien er sprake is van crisis of spoed kunt u binnen kantoortijden bellen of mailen. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen, waarbij we zullen beoordelen hoe het beste gehandeld kan worden, maar u kunt ook direct contact opnemen met uw eigen of dienstdoende huisarts in uw woonplaats. Buiten kantoortijden kunt u altijd contact opnemen met de dienstdoende huisarts via de HAP (Huisartsen Post). Deze kan, indien nodig, de crisisdienst van Emergis inschakelen.